În ultimii ani, lemnul ca material de construcție a devenit din ce în ce mai popular. Secolul XXI a fost denumit „Începutul erei lemnului” . În timp ce structurile au fost construite din lemn de mii de ani, secolul al XX-lea a cunoscut o tranziție către cărămizi, beton și oțel. Acest lucru s-a datorat în parte rezistenței și durabilității acestor materiale, împreună cu un accent sporit pe defrișare.
În ultimii ani, am văzut exemple ale acestei tendințe care s-au retras spre lemn. Un exemplu este Mjøstårnet din Norvegia, un bloc de apartamente cu 18 etaje. Este cea mai înaltă clădire din lemn din lume, având 85,4 metri. Există multe motive pentru renașterea structurilor din lemn pe care le vom explora în acest articol.
Multe beneficii ale construcției cu lemn
În ultimii ani, popularitatea utilizării lemnului ca material de construcție a crescut . Astăzi, mai mulți oameni aleg lemn pentru proiecte complexe precum locuințe, birouri, muzee, poduri și chiar stadioane de sport. Această creștere a utilizării lemnului poate fi atribuită unei varietăți de motive.
Lemnul este mai ieftin decât alte materiale
Cel mai evident beneficiu care apare în timpul procesului de construcție este scăderea costului, deoarece lemnul este mai ieftin decât alte materiale . Construcția se poate deplasa mai rapid, cu condiția ca lemnul să fie disponibil în mod obișnuit în zonă, ceea ce economisește timp și bani pentru vânzător și noul proprietar al clădirii. Mjøstårnet în sine a avut nevoie de mai puțin de doi ani pentru a construi , de la începuturile sale inițiale la mijlocul anului 2017 până la deschiderea sa în martie 2019 – și asta înseamnă 85,4 metri de lemn!
Lemnul se descurcă bine
Lemnul poate fi transportat și manipulat mai ușor decât majoritatea materialelor concurente, cum ar fi betonul sau cărămizile. De asemenea, deoarece lemnul este mai ușor decât alte materiale, nu are nevoie neapărat de o fundație scumpă pe care să o construiască. De fapt, structurile mai mici pot fi construite pe stâlpi sau baze, ceea ce înseamnă că există costuri mici legate de stabilirea unei fundații.
Lemnul poate fi, de asemenea, mai ușor de prelucrat, ceea ce duce la progresul mai rapid al construcțiilor complexe, reducând astfel costurile. Elemente întregi ale clădirii pot fi, de asemenea, construite în afara șantierului și transportate la șantier datorită greutății reduse.
Utilizarea lemnului reduce amprenta de carbon
Niciun alt material de construcție nu poate fi numit complet natural, fără nicio fabricație sau minimă. Lemnul crește direct din pământ și, ca și copacii înșiși, clădirile din lemn beneficiază și de toți cei din jurul lor, dacă lemnul provine din silvicultură durabilă. Lemnul stochează carbon în loc să-l emită atâta timp cât clădirea rămâne în picioare, eliberând astfel gaze mai puțin periculoase în atmosferă pe durata vieții sale. Pe de altă parte, producția de ciment pentru clădirile din beton reprezintă aproximativ 6% din emisiile de carbon din lume . Ca bonus, folosirea vatei de piatră ca material izolator într-o structură din lemn înseamnă că este nevoie de mai puțină energie pentru încălzire și răcire. În acest fel, folosirea lemnului ca material de construcție este benefică atât pentru locuitorii săi, cât și pentru mediul înconjurător.
Structurile din lemn sunt mai ușor de modificat
Clădirile din lemn sunt mai ușor de lucrat atunci când vine vorba de extinderi ulterioare. Structura nu trebuie modificată la fel de mult ca în cazul altor materiale – adăugiri simple pot fi făcute fără prea multe ceartă. Lemnul oferă, de asemenea, un climat mai confortabil în interior decât îl pot oferi concurenții săi, mai ales atunci când este combinat cu izolarea clădirilor, cum ar fi vata de piatră. În acest fel, lemnul poate oferi o experiență de viață plăcută, indiferent de anotimp, datorită capacității sale naturale de a lăsa clădirea să „respire”.
Clădirile din lemn rezistă mai bine în timpul cutremurelor
S-a dovedit că clădirile din lemn funcționează bine în timpul cutremurelor, iar acum sunt cele mai comune tipuri de clădiri în zonele predispuse la cutremure. Acest lucru se datorează flexibilității lemnului care îi permite să fie îndoit mai mult decât alte materiale fără a se deforma sau rupe.
Dezavantaje
Clima și vremea sunt factori importanți în alegerea lemnului pentru bază, deoarece lemnul necesită îngrijire suplimentară în climatele mai umede. Aceasta înseamnă protejarea structurilor din lemn de umiditate. Expunerea prelungită la umiditate poate cauza extinderea sau deformarea lemnului sau chiar provocarea creșterii ciupercilor. Folosirea materialelor precum vata de piatra poate ajuta la anularea acestor probleme, deoarece izolația respinge apa și umezeala, mai degrabă decât le absoarbe.
Un alt dezavantaj al folosirii lemnului se rezumă la siguranța la foc. În ultimul an, a existat o creștere de 9% a incendiilor în clădiri, în general, numai în Anglia. Prin urmare, siguranța la incendiu este un element crucial al oricărui plan de siguranță a clădirii, fie că este vorba de o clădire comercială sau rezidențială.
Tratarea pericolelor de incendiu în clădirile din lemn
Se produc incendii în clădiri, iar lemnul este un material combustibil. Deși poate fi tratat pentru a deveni mai puțin inflamabil, tratamentul chimic vine cu riscuri atât pentru rezidenți, cât și pentru sănătatea mediului. Deși incendiul nu poate fi prevenit întotdeauna, proprietarul unei clădiri din lemn poate lua măsuri pentru a-și proteja locuitorii sau utilizatorii în cazul unui incendiu. De exemplu, folosind izolație din vată de piatră care este incombustibilă și nu emite fumuri toxice semnificative, spre deosebire de alte materiale de construcție .