Dacă petreceți timp în bucătărie, probabil că ar trebui să știți cum să curățați oțelul inoxidabil. Aveți încredere în noi, doar pentru că un material este numit „inoxidabil” nu înseamnă că nu se poate murdări și nimic nu face o bucătărie mai neapetisantă decât aparatele acoperite cu pete, murdărie și alte depuneri.
Din atât de multe motive, aparatele din oțel inoxidabil – cum ar fi cuptoarele cu microunde, frigiderele, mașinile de spălat vase și cuptoarele – sunt o alegere excelentă pentru bucătărie. Este posibil să aveți chiar blaturi, chiuvete sau vase de gătit făcute din material, așa că este inteligent să învățați cum să curățați și tigăile din oțel inoxidabil. Oțelul inoxidabil nu numai că arată modern și elegant, dar poate și face ca o bucătărie să se simtă mai luxoasă. Pe de altă parte, dezavantajul materialului este că se poate murdări destul de ușor.
Evaluează prejudiciul
Când vine vorba de oțel inoxidabil, nu toate mizeria este la fel, adică nici toate metodele de curățare nu vor fi la fel. Petele și stropii de apă dură se pot îndepărta destul de ușor cu o simplă ștergere, în timp ce alimentele îngrădite sau alte depuneri mai intense pot necesita un produs mai serios și mai multă unsoare de cot din partea dvs. Așa că asigură-te că știi cu ce te confrunți înainte de a-ți lua toate proviziile.
Pregătiți-vă proviziile
Este de la sine înțeles că veți avea nevoie de niște produse de curățare pentru a obține aparate curate din oțel inoxidabil. Din fericire, aveți câteva opțiuni, atât soluții de bricolaj încercate și adevărate, cât și produse de renume cumpărate din magazin.
Pentru o soluție simplă de curățare DIY, veți avea nevoie de oțet alb, suc de lămâie și apă de la robinet. Puteți adăuga câteva picături de suc de lămâie pentru ca amestecul să miroasă mai bine. După ce ați făcut soluția, asigurați-vă că luați puțin ulei de măsline, lichid pentru vase și cârpe din microfibră, deoarece le veți folosi și pe acestea.
Pentru murdăria cu adevărat dură, cum ar fi grăsimea învelită, poate fi necesar să explorați diferite metode. Achizitionati fie cu un produs de curățat din oțel inoxidabil cumpărat din magazin, fie cu niște bicarbonat de sodiu.
Indiferent de soluția de curățare pe care o alegeți, există câteva lucruri pe care ar trebui să le evitați întotdeauna. Nu utilizați vată de oțel, praf de curățat, amoniac sau înălbitor pe aparatele dvs. de bucătărie – toate pot fi puțin prea intense și pot deteriora finisajul. Același lucru este valabil și dacă vă întrebați cum să curățați o chiuvetă din oțel inoxidabil.
Retușați cu niște săpun de vase
Odată ce toate amprentele și murdăria au fost îndepărtate, udați o a doua cârpă din microfibră cu apă și aplicați câteva picături de săpun de vase”, spune Shimek. Veți dori să ștergeți ușor această soluție lichidă de spălat vase pe suprafață. După aceea, clătiți cârpa cu săpun și ștergeți încă o dată suprafața pentru a îndepărta orice săpun rămas.
Sigilați cu ulei de măsline
Acum că ați depus tot acest efort pentru a vă curăța suprafețele din oțel inoxidabil, probabil că veți dori să le păstrați așa. Din fericire, ceva la fel de simplu precum uleiul de măsline te poate ajuta să faci asta. Uleiul de măsline acționează ca un strat protector care poate ajuta la protejarea între sesiunile de curățare profundă. Veți dori să puneți o cantitate mică de ulei de măsline pe o cârpă din microfibră și să o ștergeți ușor înainte și înapoi .
Lustruiți
Există două părți în gestionarea oțelului inoxidabil: etapa de curățare propriu-zisă și etapa de lustruire. Lustruirea se va asigura că suprafața nu este doar curată, ci și strălucitoare. Acest pas poate fi realizat și cu o cârpă din microfibră și puțin ulei de măsline, dar tehnica va fi puțin diferită.
Lustruirea se face cel mai bine într-o mișcare circulară, dar rareori există o problemă cu mersul cu sau contra firului în etapa de lustruire.
Luați o cantitate mică de ulei de măsline pe o cârpă din microfibră și ștergeți-o în aparat, lucrând cu mișcări circulare mici. Aparatul dumneavoastră va străluci în cel mai scurt timp.