Când vine vorba de alegerea podelei pentru casa ta, există o multitudine de moduri de a merge. Și, în timp ce aspectul și costul vor fi cu siguranță factori cheie în luarea deciziilor, nu uitați că este, de asemenea, atât de ușor să includeți ecologia și durabilitatea în ecuație.
Ce face o podea durabilă?
Este o suprafață care este produsă din materiale ușor de regenerat prin procese ecologice. De asemenea, creează un impact redus asupra ecosistemelor din jurul său pe parcursul ciclului său de viață, de la recoltare până la fabricare, utilizare și eliminare. Multe pardoseli durabile au, de asemenea, un aspect social pentru ele, prin aceea că tipurile tradiționale de pardoseli, cum ar fi bambusul sau sisalul, au tendința de a aprecia foarte mult atunci când vine vorba de durabilitate, iar alegerea unor astfel de opțiuni asigură un viitor comunităților care le furnizează și le produc.
Dacă sunteți interesat de informații despre ciclul de viață bazate pe evaluare cu privire la pardoseala pe care o luați în considerare, site-ul web de vizitat este programul Clădiri pentru energie și durabilitate a mediului (BEES) al Institutului Național American de Standarde și Tehnologie. Acesta compară impactul asupra mediului pe durata ciclului de viață al unei game de pardoseli, așa cum este furnizat de cercetători din întreaga lume. În fruntea listei sale se află produsele naturale plută, linoleum și lemn, cu lână și marmură compozită la celălalt capăt al scalei, datorită cerințelor de fabricație și instalare.
Deci, care sunt unele dintre opțiunile „mai ecologice” disponibile pentru dvs.?
lemn de esență tare
Podelele din lemn au fost populare în întreaga lume de secole. Acestea adaugă căldură și culoare schemei dvs. interioare, sunt practice și ușor de curățat și, spre deosebire de covor, sunt grozave pentru persoanele cu alergii. În plus, în funcție de tipul de cherestea pe care îl alegeți, aceasta este o alegere grozavă de pardoseală responsabilă cu mediul înconjurător.
Pentru început, copacii sunt o resursă regenerabilă, dar optează pentru o specie care este cultivată în plantații și recoltată comercial, mai degrabă decât una care este jefuită din pădurile native. De asemenea, absorb carbonul pe măsură ce cresc și acesta rămâne stocat în pardoseala dvs., în loc să fie eliberat ca emisii în atmosferă. În plus, la sfârșitul duratei de viață utilă sub picioarele tale, lemnul tău poate fi reutilizat sau reciclat, astfel încât carbonul să rămână blocat în interior.
Noua tehnologie a făcut, de asemenea, multe tipuri de podele din lemn de esență tare mult mai ușor de instalat decât au fost în trecut. Ele pot fi comandate chiar și acum prefinisate, astfel încât nu este nevoie să șlefuiți sau să sigilați plăcile înainte sau după instalare – pot fi așezate pur și simplu direct din cutie.
Bambus
Bambusul a fost o pardoseală tradițională în Asia de milenii. Pentru a privi, poate să semene cu lemnul de esență tare, dar este tăiat dintr-o resursă care se reînnoiește rapid, foarte reînnoită – deoarece bambusul este o iarbă, nu un lemn, crește până la maturitate în doar 3-5 ani. Stochează cu până la 70% mai mult carbon pe an decât lemnul de esență tare și poate fi, de asemenea, recoltat fără a fi nevoie de replantare, deoarece sistemul radicular este lăsat intact. Toate acestea înseamnă că amprenta sa de carbon este scăzută, chiar și după ce transportul din Asia este inclus. Este puternic, extrem de durabil, natural anti-bacterian și rezistent la insecte și umezeală, ceea ce îl face ideal pentru mediile umede.
Există o serie de tipuri de podele din bambus disponibile, fiecare variind ușor în procesul de fabricație, viabilitatea economică la sursă și preferința locală. În Asia, cea mai comună formă folosește tulpini subțiri de bambus, tăiate cât mai plat posibil, apoi tăiate la lungimi similare. Lemnul poate fi apoi vopsit, lăcuit sau lăsat cu un aspect natural.
În afara Asiei, este mai obișnuit să găsești pardoseli din bambus mai procesate și fabricate. Acestea sunt în general făcute din stâlpi de bambus matur, tăiați din nou în fâșii, apoi jupuite și fierte pentru a îndepărta amidonul și zaharurile naturale. Lemnul este apoi uscat și rindeluit, oferind două culori majore naturale, similare cu fagul și, respectiv, stejarul.
Când ajunge la stadiul de laminare, eco-compatibilitatea celor mai răspândite podele din bambus tinde să fie compromisă. Acest lucru se datorează faptului că este, în general, legat împreună folosind rășini uree-formaldehidă (UF), care emit compuși organici volatili, deci nu sunt grozave pentru calitatea aerului la momentul respectiv. Acestea fiind spuse, bambusul folosește mult mai puțin adeziv UF decât alte opțiuni, cum ar fi substratul din PAL.
Există, totuși, produse și sisteme din bambus disponibile care nu folosesc UF. Aceste sisteme de blocare din bambus sunt cel mai ușor de instalat, de fapt, cu îmbinări care se fixează ferm în poziție și vă permit să vă creați propriul aspect folosind alinierea și culoarea scândurii.
Plută
Placile sau scândurile de plută sunt făcute din scoarța stejarului de plută, care este recoltată cu grijă din copacul viu. Aceasta înseamnă că este o resursă de pardoseală extrem de regenerabilă și durabilă. Este dezbrăcat dintr-un arbore de plută aproximativ o dată la 10 ani, odată ce arborele împlinește 25 de ani. Fiecare copac poate trăi până la 200 de ani.
În ceea ce privește performanța pardoselilor, pluta are multe de oferit. Este în mod natural antimicrobian, este un izolator excelent atât împotriva zgomotului, cât și împotriva pierderilor de căldură și este confortabil sub picioare. Reziliența sa elastică înseamnă, de asemenea, că se descurcă bine cu amplasarea mobilierului și traficului pietonal intens. Pentru a completa totul, este și rezistent la foc.
Ratele plutei sunt ridicate și pe scara „verde”. Pentru început, ca arbore, oferă un mediu de viață pentru alte plante și pentru specii de animale. Atrage puține emisii de carbon în timpul recoltării și, dacă alegeți cu atenție materialul de etanșare, veți descoperi că există și opțiuni cu COV scăzut. De asemenea, este foarte reciclabil odată ce s-au terminat zilele de pardoseală.
Linoleum
adevărat (lino) – comercializat și sub denumirea comercială Marmoleum – există din 1855. Este fabricat din surse 100% regenerabile și este 100% biodegradabil.
Lino este un amestec de semințe de in uscate și măcinate (ulei de in), rășină de pin, plută măcinată și rășină de pin, cu un suport de iută, pânză de pânză sau pânză. Este rezistent la foc și este, de asemenea, antistatic, ceea ce îl face ideal pentru cei care suferă de alergii. În plus, deoarece pigmenții săi decorativi sunt încorporați în structura lino, acesta nu se estompează.
Lino de calitate superioară este extrem de flexibilă – făcându-l util în mediile în care plăcile etc s-ar crăpa – și durabil. Există linoleumuri mai ieftine disponibile, dar sunt mai subțiri în secțiune transversală și nu vor dura atât de mult. Doar asigurați-vă, dacă optați pentru lino, că acesta este de fapt ceea ce obțineți. Mai obișnuit astăzi este pardoseala din clorură de polivinil (PVC), care a devenit cunoscut sub numele de „lino”… dar nu este. Da, se poartă bine, dar conține și plastifianți, produse de combustie care conțin clor și impurități precum monomerii liberi, care sunt mai puțin ecologici.
Cauciuc
Pardoseala din cauciuc tinde să fie asociată cu spațiile comerciale și industriale, dar – cu puțină imaginație – poate juca un rol util în băi, bucătării și spălătorii în special. Cauciucul adevărat este recoltat din arborele de cauciuc viu și, prin urmare, este o resursă 100% regenerabilă. Ca pardoseală, este ușor de instalat și păstrat curat, izolat împotriva sunetului și vibrațiilor și este antistatic, deci grozav pentru astmatici. Ar trebui să fie și rezistent la decolorare. Din nou, asigurați-vă că obțineți lucrul real, totuși – cauciucul sintetic nu este un material durabil.
Covor
Acesta este unul interesant, având în vedere numărul mare de produse din care se poate face covor. Poate cea mai mare surpriză care se găsește aici, totuși, este că covoarele din lână – deși lâna este o resursă naturală, durabilă și regenerabilă – se cotează foarte slab la scara „verde”, în ceea ce privește cercetările publicate. Acest lucru se datorează în mare parte, nu lânii în sine, ci cerințelor energetice ale producției de covoare, COV-urile emise de adezivii utilizați la așezarea covorului și alegerea dvs. de strat de bază. Acestea fiind spuse, covoarele cu conținut scăzut de COV devin din ce în ce mai disponibile – sau puteți folosi lipici, așa cum obișnuiau să facă înainte de apariția lipiciilor. Și există, de asemenea, mai multe suprafețe neutre pentru mediu care vin pe piață.
Care sunt celelalte alegeri ale tale, dacă ești îngrijorat de performanța ecologică a covorului de lână? Covoarele durabile includ cele făcute din alte fibre naturale, cum ar fi bumbac, sisal, iută sau coajă de nucă de cocos. Din nou, este un caz de examinare a producției și instalării fiecărui produs individual pe care îl luați în considerare. O opțiune deosebit de „verde” este mocheta realizată complet din polietilen tereftalat reciclat – acesta este plasticul folosit în recipientele pentru alimente și băuturi. Există o sursă nesfârșită de lucruri, reciclarea în acest fel îl ține departe de gropile noastre de gunoi, iar vopsirea sa este mai puțin poluantă și necesită mai puțină energie decât alte tipuri de pardoseli.
Nucă de cocos
Lemnul de palmier de nucă de cocos este o alegere de pardoseală relativ rară, dar este una cu acreditări bune de sustenabilitate. Cocotierii cresc repede, dar lemnul este de obicei recoltat de la plante vechi de 60-80 de ani care nu mai produc fructe. Nuca de cocos este un lemn de esență tare cu o bob apropiată neobișnuită, atrăgătoare. Este mai ieftin decât tecul și la fel de dur ca mahonul.